22 Mayıs 2013 Çarşamba

EDAMAME, KINOA, CARPACCIO, PESTO, WASABI NE Kİ?

Bir restorana gittiniz... Menüyü elinize bir aldınız ki, o da ne? Bilmediğiniz garip bir sürü kelime... Sağa baktınız olmadı sola baktınız olmadı... Kimseye soramadınız. 'Yan masadakilerin yediğinden' demek için çok geç... İşte henüz lügatınıza yerleşmemiş o özel isimler... Gönül isterdi ki tümüne burada açıklama getirelim ancak çoğu zaman karşımıza çıkacağını düşündüğüm bu isimler eminim size yardımcı olacaktır.


Edamame

Japonca yeşil soya fasulyesi. Çok lezzetlidir. Bol tuzla daha da bir lezzetleniyor. Genelde Japon mutfaklarında bulunuyor.




Tortilla

Meksika, Orta Amerika, Karayipler, ABD ve Kanada'da mayasız ince ve yassı olup, mısır unu veya beyaz undan yapılan bir çeşit ekmek.



Quesadilla

Tortillanın içine başlıca peynir olmak üzere birçok malzemenin doldurulmasıyla yapılan yemek. Meksika mutfağı kökenlidir. Yarım ay şeklinde yapılıyor.



Kinoa

Kinoa, Latin Amerika’da 7 bin yıl önce İnkalar tarafından yetiştirilmiş bir tahıl türü. Yaşlanmayı geciktirici etkisinden kanseri önleyici özelliğine, magnezyum eksiliğinden alerjik hastalıklara kadar her derde devaymış.


Carpaccio

İncecik çiğ dana eti dilimlerinden hazırlanan carpaccio, ismini tablolarında kırmızı hakimiyeti olan İtalyan
ressam Vittore Carpaccio'dan almış. Çiğ dana etinden olabildiğince ince dilimler çıkarılıyor, bunlar ustalıkla
tabağın üzerine diziliyor, yanına roka başta olmak üzere yeşillikler yerleştiriliyor, ya normal peynir ya da parmesan peyniri  serpiştiriliyor.



Pesto

Pesto, ezilmis fesleğen ve sarmısak ile tuz, çam fıstığı, peynir ve zeytin yağı karışımından elde
edilen bir sos.


Wasabi

Kendisi biraz asabi:) Nitekim oldukça acı. Sushi'nin vazgeçilmez tamamlayıcısı, soya sosunun bütünleyeni yeşil japon hardalı. Acısı yüzünden genelde yemeklerde çeşni olarak kullanılıyor.






Biscotti

Biscotti bir tür Italyan bisküvisidir. Bu bisküvinin en önemli özelliği ik defa pişirilmesidir.





Eggs Benedict

Bildiğiniz çılbır. Elbette daha modernleştirilmişi... Eggs Benedict, yarım İngiliz muffin'i, genelde domuz jambonu (Ham) bazen de domuz pastırması (Bacon), suda haşlanmış sıvı yumurta ve Hollandez (Hollandaise) sos ile yapılan bir yemek.



Fettucine 

İtalyan bir makarna türü. Yass ve biraz enli. Bizim erişteye benziyor:)








Linguine

O bir İtalyan. Makarnanın en güzel çeşitlerinden. Spagettiye olan benzerliği ile dikkat çekiyor.



Risotto

Bir İtalyan klasiği olan risotto, kendine özgü pişirme tekniği olan bir pirinç yemeği. Pirinçlerin nişastalarını salmaları sonucu oluşan kremamsı sosu, risottoya karakteristik özelliğini veriyor.



BBQ sos 

Yani barbekü sos.Tatlı-acı-baharat karışımı bir lezzet. Bu lezzetli sosla et, tavuk, makarna ve patatesli
yemekleri baştan yaratabilirsiniz.








Wrap

Bildiğiniz dürüm. Tavuklu, etli... İçine hangi sosu isterseniz... Birçok menüde karşınıza çıkacaktır.



Bruschetta

sarımsaklı ekmek üzerine küçük küp küp doğranmış domates ve soğan, pesto ve şöyle bir gezdirilen zeytinyağından ibaret italyan iştah açıcısı.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder