22 Ekim 2013 Salı

RESTORANDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

Malum, hep bir kriz vardır bu restoran sofralarında. Peçeteyi oraya mı koysam buraya mı? Sağdaki içecek mi benim soldaki mi? Hangi kaşık ana yemek hangisi tatlı için?

Hepimiz bu post ile bu dertten kurtuluyoruz! İşte sofradaki  'adab-ı muaşeret' kuralları:

Restorana girdiniz,
Eveeet başlıyoruz...

Restoranda yerimize sessizce, gürültü çıkarmadan ve etrafımızı rahatsız etmeden yerleşmeliyiz.
Cam veya duvar önü tercih edilmelidir.
Restoranda teşrifatçı varsa; teşrifatçı önde, bayan ortada, biz arkada oluruz. Yoksa biz önden giderek bayana yol gösteririz, öncülük yaparız.
Girişe yakın ayakaltı yerlere oturulmaz.
Eş ile gidiyorsak karşılıklı oturulur.
Sosyal yemeklerde eşler yan yana oturur.
Eş (bayan) erkeğin sağında oturur.
Kalabalığa erkeğin yönü dönük olmalıdır.
Restoranda yemeği bayan söylemez, bey onun adına söyler.
Erkekler pardesülerini vestiyere bırakır. Bayanlar yanına alabilir.
Tokalaşmak için önce bayan elini uzatmalıdır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlüktür.
Sağımızdaki bayandan sorumluyuz.
Cep telefonu, telsiz vs. yemek masasının üzerine konulmaz.
Cep telefonu mesajlarında son kısma isim yazılmalıdır.

Peçete krizi!

Peçetenin amacı, ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı silmektir.
Üst düzey peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır. O toplamadan toplamamalıdır.
Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır.
Peçeteyi kullandıktan sonra peçeteye bakılmamalı.
İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır.
Kullanılan kağıt peçetede katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır. Kesinlikle buruşturulmaz.
Ev davetlerinde bez peçete olması makbuldür. İkisi de olabilir.
Tabağın içine peçete atılmaz
Peçete diz üzerine katlı olarak serilir. Tabak altına serilmez. İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar. Küçükse tek dize serilir.

Ve diğer önemli noktalar:

• İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı. İki el de bileklerden yukarıda olmalı. Bilimsel olarak da ellerin yukarıda olması önemlidir.
İçecek içerken, ağzımızı önce silmemiz gerekir Dudaklarımız bardağın üzerinde hiçbir iz bırakmamalıdır Ses çıkartmadan içmeyi öğrenmeliyiz.
Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz. Garsona yardım edilmez.
Kaşık çorba içildiği müddetçe kasesinin içinde olmalıdır. Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır.
Büyük tabaklarda sunulan et yemeklerinden en iyisini seçip çıkarmak doğru değildir
Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır. Çorba alt tabağının yanına konur.
Çorbaya ekmek doğranmaz.
Tabağa çok fazla eğilinmez.
Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir.
Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz.
Yemek esnasında bıçak-çatal ters V şeklinde olmalıdır. Arası açık olarak paralel de olabilir.
Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile yan yana paralel hale gelmesi "yemek bitti" demektir.
Kaşık sağ elle kullanılır.
Masadaki kaşık, bıçak ve çatal kullanılacak ele göre konulur.
Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir. Bir parça kesilip ağza götürülür.
Pilav çatalla yenir. Çatal-bıçak el değiştirebilir. Pilav çatalla yenirken bıçakla destek verilebilir.
Börek vs. sağ elde bıçak, sol elde çatalla yenir.
Balık bıçağı sadece balığın kılçığını ayıklamak için kullanılır.
Balık bıçağı yoksa bunu ekmek parçası ile yaparız.
Balığın önce kılçığı tamamen çıkarılır, sonra parça parça yenir.
Balık çatalla yenir ancak kılçık elle çıkarılır ve tabağın kenarına bırakılır.
Tavuğun derisi yenmek istenmiyorsa, deri çatal ve bıçak yardımıyla ayrılır. Tek kesim, tek lokma prensibi uygulanır.
Para hiçbir zaman hesap pusulasının üzerine bırakılmaz; arasına ya da altına konur.
Ağza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs.) gelirse, kağıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur.
Garsonlara Karşı Nazik Davranınız
Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz.
Sağdaki içecekler bize aittir.
Soldaki yiyecekler bize aittir.
Yiyecek servisi soldan yapılır. Boş tabaklar sağdan alınır.
İçecek servisi sağdan yapılır, sağdan kaldırılır.
Bardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır.
Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap alınır.
Beyaz şarap soğuk içilir.
Şarap bardağının ¾ 'ü dolu olur, boşaldıkça garson doldurur. Rakı ise bittikçe doldurulur.
Boşalan su veya meyve bardağı garson tarafından doldurulur. (Protokolde)
Ne içiliyorsa onunla "Şerefe" denir.
Protokolde kadeh tokuşturulmaz.
Ast-üst kadeh tokuşturamaz.
Çok delikli olan tuz, tek delikli olan karabiberdir.
Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez. Uzanabileceği yere bırakılır.
Yemeği tatmadan tuz atılması görgüsüzlüktür.
Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür.
Büyük bıçak ana yemek bıçağıdır.
Büyük çatal ana yemek çatalıdır.
Yemek çatalıyla tatlı yenmez.
Açık biber, tuz vs. kaşığın ucuyla alınır.
Bize has ekmek tabağı varsa bir parça ekmek bölünür, gerisi bırakılır. Şayet ortak bir tabaktan alınıyorsa, ekmeğin kalanını tabağımıza koyarız. Masa üstüne koyamayız.
Bütün sebze yemekleri ve köfteler çatal ile yenilir.
Bıçağa ihtiyaç varsa çatalın kenarı kullanılır.
Yoğurt kaşıkla yenir.
Çatal tek başına kullanılıyorsa sağ elde olmalıdır.
Yemeğe ekmek banmak doğru değildir.
Bütün makarnalar çatal ile yenir.
Spagetti yerken kaşıktan yardım alırız. Makarna tabağının içinde çatalla makarnayı dürerken kaşık alttan çatala zemin yapılır. Spagetti makarna hüüp yapılmaz.
Şerefe kadeh kaldırıldığında içki olmasa da katılmak lazımdır.
Kadeh göğüs hizasında kaldırılır.
Garsonla yüz yüze iletişim kurulur, Mimikler ile anlaşılır, el ile çağırmamak gerekir. El kol hareketi yapılmaz, Hop, hışt denmez.
Zeytin, çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına konulur. Kül tablosuna veya masa üzerine konulmaz.
Akşamları soğuk mezeler (tereyağı, acılı ezme vs.) ekmek sol elde, bıçakla sürülerek yenir.
Peynir çatalın kenarıyla kesilir.
Protokolde kürdan olmaz. Diğer zamanlarda sol el perde yapılarak kullanılabilir. Peçetenin içine bırakılır, masa üstüne veya kül tablasına bırakılmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder