Hepimiz bu post ile bu dertten kurtuluyoruz! İşte sofradaki 'adab-ı muaşeret' kuralları:
Restorana girdiniz,
Eveeet başlıyoruz...
• Restoranda yerimize sessizce, gürültü çıkarmadan ve etrafımızı rahatsız etmeden yerleşmeliyiz.
• Cam veya duvar önü tercih edilmelidir.
• Restoranda teşrifatçı varsa; teşrifatçı önde, bayan ortada, biz arkada oluruz. Yoksa biz önden giderek bayana yol gösteririz, öncülük yaparız.
• Girişe yakın ayakaltı yerlere oturulmaz.
• Eş ile gidiyorsak karşılıklı oturulur.
• Sosyal yemeklerde eşler yan yana oturur.
• Eş (bayan) erkeğin sağında oturur.
• Kalabalığa erkeğin yönü dönük olmalıdır.
• Restoranda yemeği bayan söylemez, bey onun adına söyler.
• Erkekler pardesülerini vestiyere bırakır. Bayanlar yanına alabilir.
• Tokalaşmak için önce bayan elini uzatmalıdır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlüktür.
• Sağımızdaki bayandan sorumluyuz.
• Cep telefonu, telsiz vs. yemek masasının üzerine konulmaz.
• Cep telefonu mesajlarında son kısma isim yazılmalıdır.
Peçete krizi!
• Peçetenin amacı, ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı silmektir.
• Üst düzey peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır. O toplamadan toplamamalıdır.
• Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır.
• Peçeteyi kullandıktan sonra peçeteye bakılmamalı.
• İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır.
• Kullanılan kağıt peçetede katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır. Kesinlikle buruşturulmaz.
• Ev davetlerinde bez peçete olması makbuldür. İkisi de olabilir.
• Tabağın içine peçete atılmaz
• Peçete diz üzerine katlı olarak serilir. Tabak altına serilmez. İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar. Küçükse tek dize serilir.
Ve diğer önemli noktalar:
• İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı. İki el de bileklerden yukarıda olmalı. Bilimsel olarak da ellerin yukarıda olması önemlidir.
• İçecek içerken, ağzımızı önce silmemiz gerekir Dudaklarımız bardağın üzerinde hiçbir iz bırakmamalıdır Ses çıkartmadan içmeyi öğrenmeliyiz.
• Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz. Garsona yardım edilmez.
• Kaşık çorba içildiği müddetçe kasesinin içinde olmalıdır. Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır.
• Büyük tabaklarda sunulan et yemeklerinden en iyisini seçip çıkarmak doğru değildir
• Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır. Çorba alt tabağının yanına konur.
• Çorbaya ekmek doğranmaz.
• Tabağa çok fazla eğilinmez.
• Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir.
• Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz.
• Yemek esnasında bıçak-çatal ters V şeklinde olmalıdır. Arası açık olarak paralel de olabilir.
• Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile yan yana paralel hale gelmesi "yemek bitti" demektir.
• Kaşık sağ elle kullanılır.
• Masadaki kaşık, bıçak ve çatal kullanılacak ele göre konulur.
• Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir. Bir parça kesilip ağza götürülür.
• Pilav çatalla yenir. Çatal-bıçak el değiştirebilir. Pilav çatalla yenirken bıçakla destek verilebilir.
• Börek vs. sağ elde bıçak, sol elde çatalla yenir.
• Balık bıçağı sadece balığın kılçığını ayıklamak için kullanılır.
• Balık bıçağı yoksa bunu ekmek parçası ile yaparız.
• Balığın önce kılçığı tamamen çıkarılır, sonra parça parça yenir.
• Balık çatalla yenir ancak kılçık elle çıkarılır ve tabağın kenarına bırakılır.
• Tavuğun derisi yenmek istenmiyorsa, deri çatal ve bıçak yardımıyla ayrılır. Tek kesim, tek lokma prensibi uygulanır.
• Para hiçbir zaman hesap pusulasının üzerine bırakılmaz; arasına ya da altına konur.
• Ağza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs.) gelirse, kağıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur.
• Garsonlara Karşı Nazik Davranınız
• Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz.
• Sağdaki içecekler bize aittir.
• Soldaki yiyecekler bize aittir.
• Yiyecek servisi soldan yapılır. Boş tabaklar sağdan alınır.
• İçecek servisi sağdan yapılır, sağdan kaldırılır.
• Bardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır.
• Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap alınır.
• Beyaz şarap soğuk içilir.
• Şarap bardağının ¾ 'ü dolu olur, boşaldıkça garson doldurur. Rakı ise bittikçe doldurulur.
• Boşalan su veya meyve bardağı garson tarafından doldurulur. (Protokolde)
• Ne içiliyorsa onunla "Şerefe" denir.
• Protokolde kadeh tokuşturulmaz.
• Ast-üst kadeh tokuşturamaz.
• Çok delikli olan tuz, tek delikli olan karabiberdir.
• Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez. Uzanabileceği yere bırakılır.
• Yemeği tatmadan tuz atılması görgüsüzlüktür.
• Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür.
• Büyük bıçak ana yemek bıçağıdır.
• Büyük çatal ana yemek çatalıdır.
• Yemek çatalıyla tatlı yenmez.
• Açık biber, tuz vs. kaşığın ucuyla alınır.
• Bize has ekmek tabağı varsa bir parça ekmek bölünür, gerisi bırakılır. Şayet ortak bir tabaktan alınıyorsa, ekmeğin kalanını tabağımıza koyarız. Masa üstüne koyamayız.
• Bütün sebze yemekleri ve köfteler çatal ile yenilir.
• Bıçağa ihtiyaç varsa çatalın kenarı kullanılır.
• Yoğurt kaşıkla yenir.
• Çatal tek başına kullanılıyorsa sağ elde olmalıdır.
• Yemeğe ekmek banmak doğru değildir.
• Bütün makarnalar çatal ile yenir.
• Spagetti yerken kaşıktan yardım alırız. Makarna tabağının içinde çatalla makarnayı dürerken kaşık alttan çatala zemin yapılır. Spagetti makarna hüüp yapılmaz.
• Şerefe kadeh kaldırıldığında içki olmasa da katılmak lazımdır.
• Kadeh göğüs hizasında kaldırılır.
• Garsonla yüz yüze iletişim kurulur, Mimikler ile anlaşılır, el ile çağırmamak gerekir. El kol hareketi yapılmaz, Hop, hışt denmez.
• Zeytin, çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına konulur. Kül tablosuna veya masa üzerine konulmaz.
• Akşamları soğuk mezeler (tereyağı, acılı ezme vs.) ekmek sol elde, bıçakla sürülerek yenir.
• Peynir çatalın kenarıyla kesilir.
• Protokolde kürdan olmaz. Diğer zamanlarda sol el perde yapılarak kullanılabilir. Peçetenin içine bırakılır, masa üstüne veya kül tablasına bırakılmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder